Форум Цюрупинська

Теми для публікацій та розмов


сайт міста цюрупинська www.oleshki.org.ua...
30 липня 2008 (адміністратор)

Розмісти 8 kb корисної інформації про місто
31 травня 2008 (Web-дизайнер)

місто Цюрупинськ
30 травня 2008 (Web-дизайнер)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 82.207.61.249 Тема: місто Цюрупинськ
« Географічне положення та населення
Херсонська область розташована на півдні України в Причорноморській низині, у степовій зоні, на нижній течії Дніпра. Омивається Чорним і Азовським морями, а також Сивашем та Каховським водосховищем. Площа Херсонської області становить 28,5 тис.км2, 4,7% від території України. Херсонщина межує на сході
– із Запорізькою, на північному заході
– з Миколаївською, на півночі
– з Дніпропетровською областями, на півдні по Сивашу і Перекопському перешийку
– з Автономною Республікою Крим.
По території області проходить державний кордон протяжністю 458 км, у тому числі 350 км по Чорному і 108 км по Азовському морях.
На території області протікає 19 річок. Найбільші ріки – Дніпро, довжиною 178 км, та Інгулець, довжиною 180 км.
Природно – кліматичні умови дозволяють вирощувати в області майже всі сільськогосподарські культури, отримуючи високі врожаї.
Клімат – помірно-континентальний, характеризується чітко означеною посушливістю.: Середньорічні температури: літня <22,3°С, зимова -2,1°С. Максимальна літня температура <40°С, зимова -31,5°С. Тривалість безморозного періоду в середньому 179 днів на рік. Середньорічна кількість опадів від 380 до 470 мм. Вегетативний період триває 200 днів.
Ґрунтовий покрив області різноманітний. В північній частині переважають чорноземи південні на лісових породах, на півдні переходять в каштанові грунти в комплексі з солонцами і солончаками, в західній частині лівобережжя Дніпра і Дніпровського лиману знаходяться Олешковські піски. Чорноземи південні займають 45% території області, темно-каштанові і каштанові грунти – 43%, піщані грунти – 2%, подові – 7%, інші – 3%. Природні ресурси багаті і різноманітні.
На території області знаходиться 52 родовища корисних копалин із загальною площею розробки 861 га. Найбільші площі займають розробки по видобутку солі (340,7 га) та піску (333,5 га).
Надра краю багаті на марганцеві руди та нерудні корисні копалини - глини, вапняки, мергель і каоліни, поклади будівельного і кварцового піску. Тут розташована найбільша в Європі Олешківська піщана арена (площа - до 200 тис.га). Сировину використовують як у будівельній, так і скляній промисловості.
На території Голопристанського району розташоване Кардашинське родовище торфу, освоюєть¬ся газове родовище Стрілкове на Арабатській Стрілці.
У багатьох районах, зокрема Каховському, Каланчацькому, Генічеському, Білозерському, розвідані значні запаси хлоридно - сульфатно-натрієвих мінеральних вод. У Приазов’ї, на Арабатській Стрілці, виявлені унікальні геотермальні води з високим вмістом йоду та брому.
На півночі правобережної частини області виявлені запаси фосфоритів і бокситів, а на заході - поклади золота. Діють Генічеський і Геройський солезаводи.
В області є кілька солоних озер, ропа і грязі яких використовуються у лікувальній практиці. Це, насамперед, озеро Соляне у Голій Пристані з унікальними “живими” грязями, цілющі властивості яких відомі далеко за межами країни.
Чисельність наявного населення області за станом на 01.01.2006 склала 1125,026 тис. осіб (2,4 % населення України). Більше 29,0 % населення області (325,7 тис.чол.) мешкає в м. Херсоні, яке є промисловим центром і відіграє особливо важливу роль у соціально-економічному розвитку області.
« Промисловий потенціал
Херсонщина володіє достатньо могутнім промисловим потенціалом. Його основу становлять суднобудування та судноремонт, машинобудування, у тому числі наукомісткі електротехнічна і приладобудівна галузі, паливно-енергетичні виробництва, також скляна, деревообробна, целюлозно-паперова, легка і харчова промисловості. Вони охоплюють майже 200 підприємств області.
Суднобудування на Херсонщині представлено кількома підприємствами. Найбільшим є ВАТ “Херсонський суднобудівний завод”. Його доповнюють у цьому судноремонтні заводи імені Комінтерну, та імені Куйбишева.
В області сформувався і функціонує великий комплекс машинобудування і металообробки. Лідером цієї галузі і електрозварювальної галузі на Україні визнано ВАТ \'Каховський завод електрозварювального устаткування\'.
Відома в світі і зернозбиральна техніка, яку випускає ВАТ \'Херсонські комбайни\'.
ВАТ \'Південний електромашинобудівний завод\' випускає потужні електродвигуни для хімічної і нафтогазової промисловості. Вони відзначаються високою якістю і надійністю у роботі.
ВАТ \'Південний електромашинобудівний завод\' єдиний на Україні виробник стартерів, приводів стартерів, генераторів для легкових і вантажних автомобілів, автобусів, тракторів і комбайнів. Його доповнює своїми виробами нових модифікацій ВАТ \'Херсонський завод карданних валів\'.
Добре відомі не тільки на Україні, а й у близькому зарубіжжі заглибні електронасоси ЗАТ \'Херсонський електромеханічний завод\'. Для багатьох країн світу поставляє нестандартне гідротехнічне обладнання для будівництва атомних, теплових і гідроелектростанцій ВАТ \'Новокаховський завод «Укргідромех». Значні можливості для випуску охолоджувачів води, масла, фільтрів грубого і тонкого очищення масла і палива та інших вузлів двигунів внутрішнього згоряння, компресорів для суднових, стаціонарних і автотранспортних дизельних двигунів має ВАТ \'Бериславський машинобудівний завод\'.
Херсон успішно заявив про себе як постачальник популярних автомобілів російських марок «Жигулі» ВАЗ-2104, ВАЗ-2107, ВАЗ-2109, складання яких налагоджено на ТОВ \'Херсонський автоскладальний завод \'Анто-Рус\'.
На спільному приватному українсько-американському підприємстві ТОВ «Механічний завод», створеному на базі колишнього ремонтно-механічного заводу, випускають алюмінієві сплави високої проби.
Значний потенціал Херсонщини становить легка промисловість. Її основу складає ВАТ \'Херсонський бавовняний комбінат\', ЗАТ «Красень» та ін.

30 травня 2008


1


  Закрити  
  Закрити